Passzívház

A passzívház magyarországi elterjedésének mostani, kezdeti időszakában a Bábel '91 Kft. is igyekszik lépést tartani az új technológia alkalmazásával. Szakembereink részt vettek a Passzívház Akadémia Kft. szervezésében Budapesten megrendezésre került konferencián, és különböző szakmai továbbképzésen gyarapítják ismereteiket a passzívház energiatakarékos építészeti szabványainak elsajátítása érdekében. Az utóbbi időben passzívház építés területén is szereztünk tapasztalatot.

Egy passzívház építési technolóiájával megépített családi ház referenciánkon kereszül bemutatjuk az energiatakarékos  passzívház alapvető ismérveit, melyek egyes fázisai az alábbi linkekre kattintva érhetőek el a leggyorsabban:


Energiatakarékos ház

Energiatakarékos ház fenntartása (fűtés, hűtés) éves szinten kevesebb, mint egy hagyományos házé.
Az energiatakarékos ház lehet:

  • passzívház koncepció szerint épített ház
  • alacsony energiájú ház

Az energia megtakarítása egyre általánosabb elvárás az építészetben is.
Energiatakarékos ház céljának elérése érdekében nemcsak megfelelő kapacitású hőszigeteléssel kell az épület fűtött zónáját körbevenni, hanem gondoskodni kell arról, hogy ez a szigetelés fokozottan hőhídmentes legyen, valamint különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a megszakítás nélküli légtömör burok kialakításának pontosságára is. Nem véletlen, hogy a légtömörséget egy speciálisan erre a célra kifejlesztett ún. „Blower-Door” eljárással ellenőrzik. A passzívház minősítés egyik előfeltétele e teszt teljesítése.


energiatakarékos ház (passzívház) légtömör burok
energiatakarékos ház
(passzívház) légtömör burok
energiatakarékos ház - passzívház
energiatakarékos ház
passzívház

Passzívház koncepció

A passzívház nem márkanév, hanem egy építési koncepció. A passzívház koncepció lényege, hogy télen/nyáron kellemes a belső klíma, amit hőcserélő alkalmazásával kialakított szellőzés segítségével érnek el. A falak, az aljzat, a tető és a nyílászárók is rendkívül jó hőszigeteléssel rendelkeznek, hőhídmentes és légtömör a szerkezet, így annyira kevés a hőveszteség, hogy az bár nem elhanyagolható, de a hagyományos épületekhez képest közel tizedrésznyi energiával pótolható.

Tehát az energiatakarékos passzívház célja:

  • hőveszteség minimalizálása
  • passzív energiaforrások (napfény, gépek, bentlévők által leadott hő) maximális kihasználása.


Ezáltal az energiatakarékos passzív ház fűtési energiaszükséglete 80-90%-kal kevesebb, mint a hagyományos házaké.

A régi építésű ház esetén is felhasználhatóak a passzívház egyes komponensei, így építéskor, felújításkor is érdemes a  passzívház koncepció egyes elemeit is áttanumányozni. Cégünk a passzívház koncepció egyes elemeit is felhasználja szerkezet építés folyamán a hatékonyabb hőszigetelés és a korszerű
családi ház szerkezetépítés érdekében.
hőtérképes vizsgálat 1
hőtérképes vizsgálat 1
Hőtérképes vizsgálat 2
Hőtérképes vizsgálat 2

Ezek a mai, elterjedőben lévő technológia alapján épülő új házak  alacsony energiájúak, légtömören készülnek, így a levegő megújulása pusztán a réseken keresztül nem megy kielégítően végbe. A friss levegő nem csak a lakókomfort kérdése, hanem az egészséges élet szükségszerű velejárója. Ezért a lakásszellőztetés a jövőben minden lakóépület és lakásfelújítás kulcstechnikája. A lakásszellőztető berendezések plusz beruházást igényelnek, azonban a nagy hatékonyságú berendezések érezhető energiamegtakarításhoz vezetnek. A passzívház-minőségű légkomfort szellőztetőberendezések gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé.

Passzívház építés

Cégünk részéről az első passzívház építésre Budaörsön került sor. 2009. nyarán kezdtük el ennek a családi háznak az alapozási munkáit.

Passzívház kivitelezés

passzívház kivitelezés
passzívház kivitelezés


Passzívház alapozás

Tekintve, hogy a passzívházat légtömör, hőszigetelt burok kell, hoyg körülvegye, már az alapozásnál komoly szigetelési munkát kellett végezni. A teherhordó szerkezetet a dobozszerűen kialakított monolit vasbeton pinceszint és kitöltő falas vasbeton felmenő vázszerkezet adta. A tetőtéri szerkezet kialakítása is vasbeton térelhatárolással valósult meg, koporsófödém alkalmazásával.

passzívház alapozás szigetelése
passzívház alapozás szigetelése
passzívház alapozás
passzívház alapozás

Passzívház hőszigetelés

A homlokzat külső hőszigetelése 30 cm vastag grafitos Nikecell anyag felhasználásával készült. Elhelyezése, rögzítése speciális anyagokkal, szerszámokkal történt. A padlástér (vasbeton koporsófödém) hőszigetelése több réteg, egymástól eltolt illesztésekkel beépített Nikecell anyagú szigetelést kapott.


passzívház építés - homlokzat hőszigetelés
passzívház építés
homlokzat hőszigetelés
passzívház építés
passzívház építés

passzívház homlokzat hőszigetelés
passzívház homlokzat hőszigetelés
passzívház homlokzat hőszigetelés
passzívház homlokzat hőszigetelés

passzívház homlokzati hőszigetelés
passzívház homlokzati hőszigetelés

passzívház hőszigetelés - tető és oldalfal
passzívház hőszigetelés
tető és oldalfal
passzívház tető hőszigetelés_padlásfödém
passzívház tető hőszigetelés
padlásfödém

Nyílászárói az előírt paramétereknek megfelelően háromrétegű hőszigetelt üvegezéssel ellátott szerkezetek a külső oldali hőszigetelés síkjában elhelyezve.

A gépi szabályozott fűtés-szellőzés vezetékei, légcsatornái a belső közlekedő álmennyezete felett kialakított részben húzódnak. A szükséges gépészeti elemek a pinceszinten kaptak helyet.


energiatakarékos ház passzívház gépészet
energiatakarékos ház
passzívház gépészet

Az épület 2010. szeptemberében még használatba helyezés előtt áll, a németországi székhelyű auditáló cég, a Darmstadt-i Passivhaus Institut által kiadandó passzívház minősítését ezután fogja megkapni.

 


Bábel '91 Kft.    |   1201 Budapest, Alsóteleki u. 75.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu